Bogactwo kwiatów cukinii

Pole kwitnącej cukinii to jeden z najpiękniejszych widoków w sporym warzywniku. Nie zmęczone
upałem rośliny, mienią się żółcią kwiatów i zielenią prężnych, chropowatych liści.

Czerwiec to bardzo ładny moment w sezonie, mnogość kolorów i odcieni zieleni.

Niestety dzisiaj (20.06) pole zdziesiątkowane po nalocie motyla podobnego do malutkiej ćmy o nazwie
Tantniś Krzyżowiaczek (plutella xylostella). Wszystkim warzywom z rodziny krzyżowych (rukola, musztardowiec,
pak-choi, kalarepa) zostały zjedzone liście. Kalarepie to nie szkodzi, ale z rukoli nic nie zostało.

Skończył się już w tym sezonie groszek cukrowy, nie będzie już też w sprzedaży młodziutkiego bobu w strąkach
(do jedzenia razem ze strąkiem).
Pojawi się bób w strąkach do łuskania (strak już wtedy jest włóknisty). Preferujemy bób w naturalnej osłonie,
w której dłużej i zdrowiej się przechowuje niż w woreczku foliowym.