Tatsoi- azjatycka nowość w naszym gospodarstwie

Tatsoi, kolejne z azjatyckich warzyw kapustnych, które można wybróbować w swojej kuchni.
Testujemy odmianę misome o zachwycających, ciemnozielonych liściach z nietypowym pokrojem zakończenia liścia.

Tatsoi, zwany jest również Tah Tai, a w Anglii szpainakiem musztardowym.

Liście z kruchymi ogonkami mogą być składnikiem sałatek warzywnych.

Można je również wykorzystać w kuchni, tak samo jak pak choi: usmażyć, udusić, ugotować w wodzie czy na parze.

  

W sklepiku sobota 15 lipca pod znakiem warzyw, których w tym momencie dostatek.

Królować będzie bazylia, szczypior czosnkowy i fenkuł.

Dobry moment na robienie zapasów bazyliowych, pesta ze szczypioru czy dania z kopru włoskiego.

Bazylia nadaje wspaniałego aromatu wodzie, dodana do niej razem z sokiem z cytryny  lub limonki.